Fakanál

Sütés nélkül is van süti

Nyár, meleg, pára...kinek van kedve ilyenkor a konyhában a sütő mellett gubbasztani? De mégis jól esne valami nasi? Vagy felugranak a barátnők egy délutáni csevegésre? Akkor ezt vesd be!

Túrós-gyümölcsös torta
Hozzávlók:
15dgk keksz (vaníliás, fűszeres, háztartási...)
1 evőkanál porcukor
8 dkg vaj
3 evőkanál gyümölcslé (barackbefőtt vagy megybefőtt leve)

a krémhez:
60 dkg túró
6 evőkanál natúr joghurz
4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg gyümölcs (barack, meggy, eper...)

A kekszet összetörjük és a többi hozzávalóval elkeverjük, majd robotgéppel összedolgozzuk, majd csattos formába tesszük.
A túrót, joghurtot, a cukrokat összedolgozzuk és a gyümölcs egy részét összevágva hozzákeverjük,
Rátesszük a lapra, majd a maradék gyümölcsöt a tetejére tesszük. Hűtőben 1-2 órára megdermesztjük és kész is a hűsítő finomság! ;)

Jó évágyat hozzá!


Tonhalsaláta

Ha beköszönt a meleg, akkor nálunk sokkal jobban fogynak a különféle saláták. Nem kell főzni, sütni őket, így nem melegítjük a lakást, hamar össze lehet őket dobni, laktatóak, és mindezek mellett egészségesek is.

A férjem különösen imádja a tonhalat, így az egyik nagy kedvence a tonhalsaláta. 
Most elhoztam nektek a bevált, kedvenc receptünket:


Hozzávalók:
1 tonhalkonzerv
3 marék fussilli tészta (vagy bármilyen más)
4 főtt tojás
salátakeverék
2 paradicsom
fél uborka
1 marék olajbogyó
1 újhagyma

öntethez:
fél dl olívaolaj
1 citrom leve
1 teáskanál mustár
bors

Azt hiszem nem sokat kell magyarázni, a tojásokat keményre főzzük, a tésztát ,,al dente" keménységűre, összevágjuk a hozzávalókat, majd rétegesen belepakoljuk az alapanyagokat egy nagy salátástálba.
Alulra a tésztát, amit locsoljunk le egy kevés olívaolajjal, majd jöhet a salátakeverék, a zöldségek, a tonhal, az olívabogyó, majd végül a felkarikázott, vagy cikkelyezett tojás.
Az öntet elkészítésekor simára keverjük a mustárt az olajjal, végül a többi hozzávalót alaposan elkeverjük benne. Ezt végül ráöntjük a saláta tetejére.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)





Vinaigrette- az a bizonyos francia mártás

Az egyik legegyszerűbb salátaöntet, de ugyanakkor nagyon finom is! 
Hozzávalók:
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • bors
Az ecethez hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd jön a bors, végül folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olajat, hogy megfelelően elegyedjen. 
És kész!

Mustárral, vagy tojássárgájával sűríthető, fokhagymával, zöldfűszerekkel pikánsabbá tehetjük. 

Ha egy friss salátafejet szétnegyedelünk, és meglocsoljuk ezzel a finom mártással, már kész is a köret egy sült vagy rántott húshoz.
Ezen kívül bármilyen zöldségmixre használhatjuk. Próbáljátok ki, mert megéri! :)



Pénztárcakímélő fogások a hó végére

Ahogyan közeledik a hó vége, úgy kímélhetjük meg a pénztárcánkat ezekkel az ételekkel. Mindenkinek jól jön egy kis spórolás, ha diák vagy, azért, ha gyermekek vannak azért, pláne szeptemberben. Jó évtágyat!

Carbonara spagetti hamisan
Igazából bármilyen tésztaétel elég költséghatékony, legyen az túrós, tejfölös, vagy egy jó betyáros, ráadásul igen laktató még a fiúk számára. A hamis carbonara-hoz 25 dkg tészta, 10 dkg húsos szalonna/sonka, egy kevés (10 dkg) sajt, tészta, egy kicsi tejszín (1,5-2 dl), tészta és 1 gerezd fokhagyma kell. 
A tésztát tedd fel főni, addig s szalonnát megpirítjuk, beletesszük a szétnyomott fokhagymát,  jöhet  hozzá a tejszín, só, bors. Szűrd le a tésztát és keverd össze az öntettel. Kész is! :)

Paradicsomleves
1 liter paradicsomlé (a Sió, és a Topjoy a legjobb)
1 kicsi paradicsomsűrítmény és fűszerek
Feltesszük megmelegíteni a paradicsomlevet, ha már bugyog, mehet bele a sűrítmény. Adhatunk hozzá bazsalikomot, borsot, sót. Természetesen betűtésztával, vagy bármilyen levesbetéttel tálalhatjuk!


Sütőtök krémleves- az ősz sztárja

Az ősz nagy kedvence a sütőtök, amit tehetünk muffinba, kavart sütibe, vagy készíthetünk belőle akár levest is. Eleve nagy rajongói vagyok a krémleveseknek, így természetesen a sütőtökből is azt készítek leggyakrabban. Az őszi estéken különösen jól esik bekanalazni egy tálkányit belőle.
Hozzávalók:
kb, fél kg sütőtök
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. margarin vagy olaj (én olívát használok)
fél liter tej
1 leveskocka
só, bors, ízlés szerint őrölt gyömbér-curry- és/vagy szerecsendió (ezekből elég kb. negyed teáskanálnyi, mert intenzívek)

Tegyük a lábasba a margarint/olajat, majd ha forró lesz a hagymákat, végül öntsük fel kb. fél liter vízzel, tegyük bele a leveskockát, a fűszereket és a fekockázott sütőtököt.
Ha puhára főztük a tököt, akkor vegyük le tűzről, és botmixerrel pürésítsük.
Adjuk hozzá a tejet, végül főzzük össze.
Levesbetétnek tehetünk rá sima, vagy pirított tökmagöt, napraforgómagot, vagy levesgyöngyöt, de pirítóssal fogyasztva is remek. 

Jó étvágyat hozzá :)






Mediterrán padlizsán Olaszországból

Bevált olasz recepet, ami olyan egyszerű, hogy nem is hinnéd és még a pénztárcánkat is megkíméli! :)
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú padlizsán
2 nagyobb paradicsom (de inkább három)
300 g ementáli/trappista...amit kedveltek vagy 1 csomag mozzarella
2 gerezd fokhagyma
oregánó, só, bors, bazsalikom, olíva olaj

A padlizsánokat megmossuk, és kb. 1 ujjnyi vastagra szeleteljük.
A tetejét beirdaljuk (rácsformába bevagdossuk), megsózzuk.
A paradicsomokat apróra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk, ezeket összekeverjük, adunk hozzá borsot, oregánót (én néha lilahagymát is szoktam), olíva olajjal kenem be a padlizsánok tetejét, majd rápakolom a paradicsomos feltétet.
Jöhet rá a sajt (ha mozzarellát használok, akkor szeleteket teszek rá a padlizsánra), majd mehetnek a tepsibe.

Előmelegített sütőben, kb. 180°-on sütjük, addig amíg megpuhul a padlizsán és megpirul a sajt.

Ha van otthon sonka, esetleg darált hús, akkor azzal még meg lehet bolondítani. (a darált húst mindenképpen pároljuk/pirítsuk elő, ne kerüljön nyersen a zöldségre!)

Bon appetit!




Itt a teák ideje 

Már nem limonádét, jeges kávét vagy jégkockákkal megspékelt hűsítőket kell gyártani, hanem elő kell venni a gigantikus méretű teásbögréket, és a kávéscsészéket, a forró italok számára.
Munka után bekuckózunk egy nagy meleg plédbe, kezünkben egy finom teával. Hát lehetne ennél jobb programot kitalálni a zord, esős időkre?
Nézzük meg, miket érdemes beszereznünk egy ilyen hangulatos kora esti pihenéshez.

Néhány szó a teáról
Maga a teacserje Ázsiából származik, innen terjedt szét az egész világba. A különféle teák, és azok főzési módszere rengeteg gyógyhatással bírnak. Káros hatásai nem ismertek, ám bizonyos teafüvek túlzott fogyasztása nem feltétlen jótékony hatású. Különféle szertartások (pl.:japán) és nevezetes események (pl.: bostoni teadélután) övezik magát a teázást. Ízesítéssel, különféle keverékekkel tehetjük változatossá a mindennapi teázásainkat. Ihatjuk ,,angolosan", vagy mézzel, feketét, zöldet, fehéret, chait, rózsásat, jázminosat, brandy-vel, rummal, vagy hagyományosan citrommal...a legkülönfélébb és legizgalamsabb variációkat érhetjük el ízlelőbimbóink nagy örömére.
A gyakorlott teaívók azt állítják, hogy nem tesz jót a keverés (az angolok ezt szellőztetésnek hívják), mert ez felerősíti a teában található tannikus savakat, a felszolgáláshoz pedig porcelánt ajánlanak, mert ez megtartja a hőt.
A fekete tea vizének 100°C-nak kell lennie, míg a zöld teákénak 80-85°C-nak. 
Először a forró vízbe a teafű/filter kerüljön, majd ezt követően az izesítő anyag.

Mibe tegyük?
Aki szereti a retró életrézést, és nagymama konyháját, az beszerezheti pöttyös bögréjét a www.gasztroshop.hu-ról, mindössze 990.-Forintért.
Aki extrábbat és divatosabbat keresne, az nézzen szét a www.borokaotthonbolt.hu virtuális polcain, mert ilyesmire bukkanhat:













És az IKEA-ban járva is érdemes szétnézni a piactéren ezekért a gyöngyszemekért:




Ha teljesen egyedire vágysz, akkor őket nézd meg CapoDesignArt. Saját elképzeléseidet megelevenítik, hogy egyedi bögréd lehessen! 






Mi kerüljön a bögrébe?

Túl az egyszerűbb, mindennapi teákon (Pickwick és társai), érdemes megvizsgálni a nagyobb boltok, hipermarketek, illetve a teaházak kínálatát.

Az egyik leghíresebb angol teaház a Twinnings ,,best"-je a klaszikus Earl Grey teája, filteres kiszerelésben már 620.-Ft-tól beszerezhető ITT. Ez olyan alapteának számít.
Kihagyhatatlannak számít még a vanília teájuk is. 

Ha kipróbálnánk valami újat, akkor érdemes megkóstolnunk a rooibos teák családjába tartozó Mandala teát vaníliás kiadásában, amely egészségvédő, frissítő, ám mégis koffeinmentes.  Beszerezhetjük ITT.

A személyes kedvencem a Gárdonyi Teaház teái. Innen bármelyiket ajánlom nyugodt szívvel. Remek aromák, megunhatatlan és utánozhatatlan ízek. Redelhetünk saját válogatást, vagy akár ajándéknak kiváló organzába csomagolt teakeverékeket is, mindezt abszolút elérhető áron. Javaslom a figyelmetekbe vadmeggy ízű teájukat.Bővebben itt olvashatsz utánuk, és nézelődhetsz a kínálatból.


Kellemes teázást!




Nyár végi rakott, fűszeres sült hús- 2 fő részére

Tegnap sikerült óriási adag sertéshúst kivennem, így valamit kezdenem kellett vele, hogy kettőnkre kétfélét főzzek belőle. Így két különböző adag ételt főztem, egy alapanyagból.

A húst (ami lapocka volt), ketté vágtam, egy részéből rizseshúst készítettem, a másik részét felkockáztam, befűszereztem (bors, só, flekken fűszerkeverék, olaj), majd állni hagytam a páécban addig, amíg megfőtt a rizseshúsom. Majd wokban átsütöttem. 

A Lidl-ben vásárolt vegyes zöldségkeverékből (gombás, répás, zöldborsós, kukoricás...) kivettem kb 2 bögrényit, amit a mikróban kiengedtem.

Krumplit (4-5 nagyobb szem) karikára vágtam, majd elővettem a jénait, és az aljára a húst, rá a krumplit, és arra a zöldséget tettem. Tejföllel megkentem, sajtot reszeltem rá, és addig sütöttem, amíg meg nem pirult a sajt.

Készen is van! Jó étvágyat hozzá! :)






Gyors szilvás süti

Természetesen vidéken a szilvát menteni kell, hogy nehogy cefre, majd pálinka legyen belőle, mert milyen dolog már az, ha pocsékba (azaz sütibe, lekvárba, befőttbe) megy. 

Hát ennek a sütinek pálinkapártoló férjünk is örülni fog:

Hozzávalók:
200g kristálycukor
150g szobahőmérsékletű vaj
5 db tojás
300g liszt
fél csomag sütőpor

A tetejére: 600g szilva (de lehet több is)
4 evőkanál cukor
1 evőkanál fahéj

Egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát egy jól kivajazott (kb. 32 x 25 x 5 cm-es) tepsibe simítjuk.

Az alaposan megmosott, leszárított szilvákat kettévágjuk, magjukat kivesszük.

Egy tálban összeforgatjuk a szilvát a cukorral és a fahéjjal, majd szorosan egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta tetejére.

170 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30-35 perc alatt megsül.





Mediterrán menü magyar pénztárcára-2 főre

Mindazoknak, akik szeretik a halat, de nem tudják, hogyan is készítsék, akik szeretik az újdonságokat, vagy esetleg kedvet kaptak újat kipróbálni.

Bevallom, a receptet a férjemtől tanultam :) Köszönet érte!

Hozzávalók:
Újburgonya- 1kg
Halfilé- pangasius (fagyasztva)
Petrezselyem zöldje
mustár, bors, delikát
1 dl fehérbor (ízlés szerint)
4 gerezd fokhagyma
1 citrom leve (héját lehet reszelni is)

Készítsünk pácot: törjük össze a foghagymagerezdeket, öntsük hozzá a bort, a citromlevet, a reszelt héját, a mustárból 2 evőkanállal tegyünk hozzá, majd sózzuk, borsozzuk, esetleg delikátozzuk ízlés szerint.

A páccal kenjük be a halfiléket (ha fagyasztva vettük, előtte olvasszuk ki), majd egy kevés olívaolajon süssük ki serpenyőben.

Az újburgonyákat megmossuk, megdörzsöljük, majd előfőzzük, végül wokban (a nagyobbakat félbe vágva) megsütjük, közben petrezselyem zöldjével ízesítjük. 

Készen is van mediterrán ebédünk, amihez egy jó rosé igazán passzol.

Készíthetünk hozzá friss zöldségekből salátát, vagy fűszeres tejfölből szószt is, de önmagában is megállja a helyét. 

Jó étvágyat! 


Gyümölcsleves főzés nélkül


Ahogy beköszönt a meleg, úgy megy el az ember kedve attól, hogy a forró tűzhely mellett álljon, hacsak nem hajlandó hajnalban kelni, hogy még a hűvösben elkészítse a menüt.
Épp ezért hoztam most egy olyan gyümölcslevest, amely főzés nélkül (!) elkészíthető, isteni finom, és bármilyen idénygyümölccsel fel lehet dobni!
Hozzávalók:
1 nagy Jogobella epres joghurt
1 gyümölcskonzerv (tróusi, ananász, mandarin…)
idény gyümölcs (meggy, eper…)
fahéj és vanília cukor vagy rúd- ízlés szerint

Öntsünk össze mindent egy nagy tálaló tálba-még a konzerv levét is, keverjük alaposan össze, tegyük a hűtőbe és pár perc múlva készen van a leves J


Jó étvágyat hozzá!





Padlizsánkrém

Hozzávalók:
3 kisebb padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
tengeri só
fehérbors
néhány csepp citromlé
1 dl olívaolaj

A padlizsánt szurkáld meg, és süsd puhára közepesen előmelegített sütőben. 
A hagymát reszeld le vagy vágd egészen apró kockákra. 
Ha megsült a padlizsán, vágd ketté és kapard ki a belsejét, majd keverd el a hagymával és az átnyomott fokhagymával. Ízesítsd egy nagyon kevés ecettel, sóval és borssal, majd keverd simára az olívaolajjal. Hűtőben pár napig eláll.




Kakaós kevert süti meggyel vagy cseresznyével

Olyan receptet találtam, amitől biztosan eldobod az agyad! :)

Hozzávalók:
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 6 tojás
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 15 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 40-50 dkg magozott meggy, vagy cseresznye
A lágy margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliacukorral és az tojássárgáját.
A tojásfehérjét verjük habbá.

A masszához hozzákeverjük a kakaóport, a lisztet, a sütőport és a tojásfehérjéből készített habot.

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, esetleg cukros fahéjjal keverjük.

Süthetjük a sütinket tortaformában, őzgerincben, tepsiben. 
Beleöntjük a masszát a formába, tetejére beleszórjuk a gyümölcsöt, aminek egy része elmerül, de szépen a sütés folyamán látható lesz.

Előmelegített sütőben 160°-on kb. 40 percig süssük. (de tűpróbával ellenőrizzük!)


Kalóriaszegény szombati ebédmenü extra gyorsan!

Hoztam egy nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető ebédmenüt, amely mindamellett, hogy hamar összedobható, még kalóriaszegény is, így megkíméljük alakunkat, ám a pocakunkat nem, mert nagyon laktató és a család minden tagja szeretni fogja!

Meggyleves pudingosan
1 üveg magozott meggy (lehet diabetikus is!)
1 vaníliás pudingpor
1 evőkanál nyírfacukor, vagy bármilyen ,,cukorpótló"

Tegyük fel a meggyet, annak levét, és kb. 4 dl vizet egy fazékba főni. Amikor már látszik a meggyet, hogy főtt, illetve ezt kóstolás után nyugtáztuk, azt követően a pudingport egy tányérba felkeverjük egy kevés hideg tejjel (ahogyan azt puding készítéskor is szoktuk, de a csomagoláson ott a leírás is!).
Csomómentes keverést követően vegyük le a tűzről a levest, és öntsük hozzá az elkevert pudingport, majd tegyük vissza a tűzre és egy perces folyamatos kevergetés után készen van a leves. 
Én hidegen szeretem, így jól lehűtöm a konyha kövén.

Kalóriatartalom: 1 tányér (400ml) 245 kcal

Túrógombóc diétásan
Fél kiló tehéntúró ( a Coop-ban van zsírszegény túrókrém, ami ehhez ideális)
1 bögre búzadara
1 tojás
1 evőkanál nyírfacukor, vagy valamilyen cukorpótló

Egy nagy tálban keverjünk össze mindent, majd egy kis időre tegyük a hűtőbe, mert hidegen könnyebben formázható. 
Lehűtés után nedves kézzel golyókat formázunk, amit forrásban lévő vízhez adunk. Akkor lesz kész, amikor feljönnek a fazék tetejére a gombócok. 
Szedjük ki őket, végül, pirított zsemlemorzsába hempergessük meg.
Tejfölt keverjünk össze fahéjjal, végül ezzel tálaljuk a gombócokat. 

Kalóriatartalom: 10 dkg gombóc 111.58 kcal

Készen van az ebéd pár perc alatt, és biztosan ízleni fog kicsiknek nagyoknak! :)
Diétázók is fogyasszák bátran!



Cukkini chips mártogatóval 

Imádom, mert nassolni is be lehet vetni tévézéshez, ráadásul igen kalóriaszegény és alakbarát! Tessék kipróbálni!

Hozzávalók:
1db cukkini
1 natúr joghurt (lehet light, vagy alacsony zsírtartalmú)
fűszerek ízlés szerint (só, bors, petrezselyem, oregánó, bazsalikom bármi)

Megmossuk a cukkininket, majd a két végétől megválunk, vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajjal megkenjük, fűszerezzük, végül mehet a sütőbe. (érdemes sütőpapíron sütni)
Kb.25-30 percig süssük, de ízlés dönti el. Ha barnul,az jó! :)
Minél vékonyabbra vágjuk,annál ropogósabb lesz!

Amíg sülnek a karikák, addig az öntetet gyorsan elkészítjük:
összekeverjük a joghurtot az általunk kiválasztott fűszerekkel és kész! 

A cukkini mellé mártogathatunk friss zöldségeket: zellerszárat, sárgarépát, uborkát...amit csak szeretnénk.


Jó étvágyat hozzá!


Padlizsános rizssaláta

Nem is gondolnátok, mennyire fincsi ez a saláta...és van még egy jó hírem! Beleillik a fogyókúrás étrendbe: salaktalanít és laktat. Kell ennél több? :)

Hozzávalók:
10 dkg rizs
1 zöld paprika (én kihagyom,mert fáj tőle a hasam)
1 kis padlizsán
3 paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
fél kávéskanál mustár
só, bors, fokhagyma
+2 ek olívaolaj az öntethez

Megfőzzük a rizst (érdemes barnát választani), felkockázzuk a zöldségeket ( a paradicsomot nem!!), egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat,  és a zöldségeket puhára pároljuk benne. Majd hozzáadjuk a megfőtt rizst, és rövid ideig összepároljuk.
Az öntethez a 2 evőkanál olívaolajat, a balzsamecetet és a mustárt (meg persze a fűszereket) összekeverjük, ráöntjük a salátára, és a tetejére kockázzuk a paradicsomot.

Jó étvágyat hozzá! :)




Répatorta-nem csak Húsvétra! 

Mindig is tartottam a répatortától, mert nekem messziről nézve nehéznek tűnt, így meg sem próbáltam. Ám az egyik kedves ismerősömmel beszélgetve, szóba jött, és kaptam egy receptet, amit már első hallásra is úgy gondoltam, hogy ,,na ehhez nekilátok!" Most megosztom veletek ezt a remek, könnyű és répás receptet! Locsolkodóknak is kiváló! :)

Hozzávalók:
2 tojás
1,5 dl olíva olaj (vagy sima)
300g reszelt sárgarépa
200g barna cukor (én 100g fehéret tettem bele)
1 nagy marék mazsola ízlés szerint
1 marék apróra vágott dió
180 g liszt
1 csipet só
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál szerecsendió

Krémhez:
250g mascarpone
50g teavaj
1 csomag vaníliás cukor
100g porcukor
1 narancs reszelt héja (én még egy picit a levéből is szoktam csepegtetni bele)


-Előmelegítjük a sütőt
-Egy tepsit, vagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral
-Felverjük a tojást, hozzáadjuk az olajat, a cukrot, a répát, mazsolát és diót
-Összekeverés után hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahájat és szerecsendiót
-Jól összekavarjuk, majd beleöntjük a tepsibe vagy formába

Addig süssük, amíg a ,,tűpróbán" át nem megy :) (kb.60 perc 150°C-on)

A krém hozzávalóit összekavarjuk, majd a süti tetejét megkenjük vele. És kész! 

Munka után összedobálom, berakom a sütőbe, közben mosok, vagy porszívózok, és rövid idő alatt kész a finomság. Vigyázat! Nyoma sem marad!



Bögrés süti vol.2.

Ismét a kedvenc kategóriámba tartozó bögrés süti, sitty-sutty megvan és mindig kedvünkre variálható. Most csokis változatban.

Hozzávalók:
2 púpos evőkanál kakaó
ízlés szerint összetört dió
1 sütőpor
1 tojás
25dkg margarin
2 bögre cukor
2 pohár liszt
1 dl tej

Mindent összekeverünk egy nagy tálba, margarinnal kikent tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőbe tesszük. És kész :)




Túrótorta sütés és tojás nélkül

Azt hiszem ennél kézenfekvőbb, egyszerűbb és finomabb túrótorta receptet nem igazán találnánk. 
A tojást tejföllel váltjuk ki, így sokkal krémesebb lesz és fehérebb marad a túró, nem lesz sárgás színe, nem is szárad olyan könnyen. Bármilyen gyümölccsel kombinálhatjuk, egyszerre akár többfélével is.

Hozzávalók:
50 dkg túró
12,5 dkg vaj (margarin)
20 dkg porcukor
3 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és annak reszelt héja
3 teáskanál zselatin
1,5 dl tej
1 csomag gyümölcskocsonya por (színtelen, vagy piros)
és a tetejére a gyümölcs (barackbefőtt, fagyasztott pirosgyümölcsök, szeletelt alma, eper...)

-A margarint, a cukrot, a tejfölt és a vaníliás cukrot jól összekeverjük, majd a túrót, nyomkodjuk jól össze.
-Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és ízlés szerint a levét (a mennyiséget mi szabjuk meg)
-A zselatint langyos vízzel csomómentesre jól elkeverjük. Ehhez hozzáadjuk a FORRÓ tejet! Melegen összekeverjük a túrós masszával.
-A kapcsos tortaformát (vagy amilyen van) kivajazzuk, beleöntjük a masszát, és betesszük a hűtőbe. 
-Mielőtt teljesen megdermedne, előtte rátesszük a gyümölcsöket. 
-A gyümölcskocsonyaport a hátoldalon lévő előírás szerint elkészítjük, majd a tetejére öntjük.
-Hűtőben tároljuk! 

Én néha kihagyom a tetejéről a zselatint és a friss gyümölcsöt közvetlenül a túrós alapra teszem, miután kihűlt. Ízlés dolga! :)

Jó évágyat hozzá! 







Partinasi-Vendégvárás

Bejelentkeztek a barátok? Vagy gyors családi vizit van? Akkor üssünk össze valamit, hogy legyen mivel kínálni a vendégsereget! 

Gyors Szendvics
BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)
Hozzávalók:•    kenyér/baguette•    vaj és/vagy majonéz•    szalonna•    paradicsom•    salátalevelek
A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret, baguette-et megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy nagy adag ropogósra sütött bacont, paradicsomszeleteket fektetünk rá, enyhén sózzuk, borsozzuk, salátadarabokkal, végül egy másik kenyérszelettel zárjuk.
Tipp: A péksüteményt meg is piríthatjuk, az eredeti BLT is úgy készül – bár szerintem a puha kenyérrel készült verzió finomabb!







Zabpelyhes-diós keksz
Hozzávalók 20-25 db-hoz:
•    2 tojás
•    8 dkg cukor
•    12 dkg puha vaj
•    10 dkg búzaliszt
•    1 evőkanál sütőpor
•    2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
•    10 dkg zabpehely
•    5 dkg apróra vágott dió
•    5 dkg darált dió

A tojásokat kikeverjük a cukorral és a puha vajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és  a zabpehellyel, és hozzáadjuk az apróra vágott és a darált diót is. A diós-lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos tálhoz és összekeverjük. A masszát 1 órára hűtőbe tesszük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A masszából diónyi gombócokat formázunk, és a  tepsire helyezzük őket (úgy, hogy legyen hely a növekedésre), és tenyérrel enyhén ellapítjuk. 10-12 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
 



Gyors sajtosrudacskák 
Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő (+ 1dl langyos tej, 1ek cukorral)
  • 1 csapott ek. só
  • + reszelt sajt, amennyi csak jól esik
Az élesztőt a langyos cukros tejben futtasd fel, majd a lisztet, a margarint, a sót, a tejfölt a tojássárgáját keverd össze, add hozzá az élesztőt, de úgy hogy csak a felfutott részt keverd a tésztához, a tejet NE! (Ettől lesz igazán finom a tészta.) Nyújtsd ki a begyúrt tésztádat kb 1 centis vastagságúra, majd vágj csíkokat, kend le a tojásfehérjével, és szórd meg sajttal! Előmelegített sütőben süsd 180 fokon aranybarnára!


Sajtos ropogós csavar
A sajtos ropogós csavart elkészítése sütéssel együtt 45 perc. De tényleg, a leveles tésztát mikróban 5 perc alatt fel lehet engedni, a reszelés, formázás 15 perc, a sütés pedig max. 25.
Hozzávalók:
1 csomag (500 g) leveles tészta
20 dkg reszelt sajt
1 tojás
Nagy csipet só
Szezámmag a szóráshoz (vagy bármilyen más, pl. köménymag)
A tésztát, ha fagyasztott, kiolvasztjuk, 25 cm széles, pár mm vastag téglalappá nyújtjuk. Az egészet megkenjük a felvert, sózott tojással. A hosszabbik oldal mentén a felére elosztjuk a reszelt sajtot, ráhajtjuk a másik felét, rányomkodjuk. Derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-es csíkokra szeljük. Mindegyik darabot kétszer megtekerjük, egymástól pár cm-re tepsibe fektetjük. Megkenjük a tojással a tetejüket is, megszórjuk szezámmaggal. 200 fokos sütőbe toljuk, aranybarnára sütjük.



Szombati ebédmenü 

Francia hagymaleves
Fűszeres csirkemell falatok garnélás salátaágyon
Csokis áfonyás muffin

Mit szóltok mindehhez? Összefut a nyál a számban, és ami jó hír, hogy gyorsan el tudjuk készíteni.
Szombaton szoktam általában nagyobb volumenű dolgokat főzni, (nem sajtos tésztát, vagy paprikáskrumplit)
így lesz ez most is. Sőt, még vendégeink is lesznek, így valami tutit és gyorsat kell összedobni. Ez a menüsor pont jó lesz! :)

Francia Hagymaleves
4 közepes vöröshagyma kockázva, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 db újhagyma felkarikázva.
1-2 evőkanál olajat előmelegítünk a lábosban, majd mehetnek bele a hagymák.
Üvegesre pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Só, bors, 1 db leveskocka megy bele. Ha megfőttek a hagymák, akkor a tűzről levéve, botmixerrel pépesítjük. Nem krémlevessé!
Beletesszük az újhagyma zöld részeit és pár percig főzzük. (én nem mindig szoktam, szeretem a zöldjét ropogtatni).
Tálalhatjuk kenyérkockával, bármilyen levesbetéttel, vagy sajtos pirítóssal. 
Garantált siker! :)

Fűszeres csirkemell falatok garnélás salátaágyon
Fogok egy tálat, amibe majd a csirke kerül, előtte olajjal, mustárral, és sültcsirke fűszerkeverékkel összekutyult masszát készítek, egy kis fokhagymát is teszek bele, majd felkockázgatom a csirkemellet, beleteszem a tálba és hagyom állni, amíg bekeverem a muffin tésztát és elkészítem a salátát.

A garnéla kihagyható, mert nem biztos hogy mindenki szereti, vagy beszerzi.
Fetasajtot, paradicsomot, uborkát, lila vagy zöldhagymát, és egy csomag salátakeveréket összevágok és összekeverek.
Külön készítek hozzá: 1 nagy tejföl, 2 teáskanál citromlé, bors keverékéből öntetet. Nem szoktam ráönteni, mert ízlés szerint tesz rá mindenki. 
A garnélát egyébként kevés, forró fokhagymás-teavajon megpirítom, ami kb. 40 másodperc. Ha ez kihűl, összekeverem a salival. Be a hűtőbe, hogy összeérjen.

Csokis áfonyás muffin
A már említett alapreceptbe csokit török (a Boci csoki megolvadva nagyon finom, amúgy nem szeretem), és fagyasztott áfonyát keverek. Még adhatunk a tésztához kakaót, ha extra csokis muffint szeretnénk. Akkor elég bele, ha tejcsoki színű lett a massza.Mielőtt az áfonyát beletenném, lisztben meghempergetem és akkor nem fog szétfolyni. Mehet be a sütőbe. :)

Most vissza a csirkéhez. Átjárta a fűszer, így serpenyőben, olaj nélkül megpirítom.Kész. Aztán jöhet hozzá a sali. Utána a muffint. 
Tavalyi vagy idei évjáratú rozéval, rozéfröccsel fogyasszuk, az passzolni fog a menühöz. :)

Jó étvágyat! Várom a visszajelzéseket! Hétvégén kaptok képeket! :)

Muffin alaprecept

Azért szeretem nagyon a muffinokat, mert könnyen és gyorsan elkészíthetőek, össze kell dobálni mindent egy nagy tálba, kutyulgatni egy kicsit, belekanalazni a formába és mehet is a sütőbe. Nincs bakizási lehetőség, nem kell parázni, hogy rosszul kel meg, vagy nem jól futtattad fel a tejet. 
Most egy alapreceptet hoztam, amit bármivel meg tudsz bolondítani, mindig a kedvednek, vagy épp a fellelhető alapanyagoknak, kimaradt csokoládéknak megfelelően. És még egy jó hír! Az alapanyagok tényleg mindig megtalálhatóak otthon. 

Tegnap löttyent az agyam: Süssünk muffint! :)
Amíg édesanyám meglátogatott és csacsogott, addig el is készült, végül egy bögre tea mellett meg is kóstolta.
Íme a recept:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 deci olaj
2,5 deci tej
1 sütőpor
1 tojás

Volt otthon magozott meggyem, annak a levéből tettem kb. 1 decinyit bele, 3 teáskanál rumaromát és a meggyből 2 marékkal. Ez lett a meggyes-rumos álom :)

Bármit tehetsz hozzá. Ha kakaót teszel, akkor barna lesz és csokis, spékelheted dióval, reszelt vagy kockázott almával, aszalt gyümivel, kimaradt csokit törhetsz bele, mazsolát, kókuszreszeléket, a tetejére tortadarát, vagy a Dr. Oetker-féle díszítő tollal rajzolhatsz rá....a lehetőségek sora végtelen, mindenki kedvére variálhatja.

Nekem bejött, 2db-ot sikerült megmentenem a mai kávém mellé. :) Ajánlom a szilikon formát, mert nem kell bele papír, nem ragad bele, azonnal kijön, és tökéletes a formája a muffinoknak. 
Akkor van kész, ha púpos lesz a teteje és már érzed az illatát. Ha beleszúrod a villát, nem marad nyers tészta rajta. Akkor már tuti jó! 

Jó étvágyat! :)




Görög-Pizzás muffin

Imádom a muffinokat, csinálni is meg enni is! Csokis, vagy almás, esetleg diós, vagy sós, már sokat próbáltam és most találtam egy remek receptet, amit ki is próbálok ma este! :)

2 evőkanál olíva olaj
1 negyed vöröshagyma apróra vágva
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (kb.3 púpos kanál)
10 dkg liszt (fehér)
2 teáskanál sütőpor
2 gerezd fokhagyma
fél teáskanál só
1 bögre tej
10 dkg feta sajt
2 db tojás
10 dkg sűrített paradicsom
8 dkg magozott olívabogyó (1 marék)
15 dk sonka kockázva, vagy piríthatunk csirkemellet (de ezt nagyon apróra vágjuk)

  • A sonkát, hagymát, olívát megpirítjuk az olajon, majd hűlni hagyjuk
  • A sütőt felmelegítjük
  • Összekeverjük a száraz alapanyagokat (lisztek, sütőpor...), majd hozzáadjuk a tejet, tojásokat, a pirított dolgokat.
  • Ha mindent elkevertünk egymással, akkor belekanalazzuk a muffin formákba, és az előmelegített sütőben pirításig (kb.25 perc) sütjük.
Laktató, gyors és fincsi vacsi, tuti hogy a fiúk is szeretni fogják. 



Citrom ízű banán...


Tények,amit nem biztos, hogy tudtál a banánról:
  • 3 természetesen előforduló cukorfajta van benne: gyümölcscukor, szőlőcukor és répacukor, ezek mellett magas a rosttartalma, így azonnali energiabomba a szervezetnek, amely hosszú időn át tart, ráadásul segít visszaállítania normál bélműködést, így mellőzhető a mesterséges hashajtó.

  • 2 banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát ad.
  • Fitten tart és számos betegségtől megvéd.
  • Triptofán tartalmának köszönhetően jobb kedvre derít és segít ellazulni.
  • Magas vastartalma miatt vérszegénységre, és annak megelőzésére is ajánlott.
  • Kutatások bizonyítják, hogy serkenti az agyműködést és javítja a szellemi teljesítményt.
  • Antacid hatása miatt csillapítja a gyomorégést, semlegesíti a savakat.
  • A kismamáknak ajánlott a reggelt banánnal kezdeni, hogy az esetleges ,,reggeli rosszul léteket" elkerüljék.
  • Másnaposság ellen is bevethetjük: 1 banán, 1 dl tej, 1 teáskanál méz, be a turmixba, és tovaszáll a macskajaj.
  • B-vitamin tartalmának köszönhetően, ha rád tör a stressz, akkor nyomban ellazít, oldja a feszkót. 
  • Szúnyogcsípés esetén a banánhéj belső részével be kell dörzsölni a csípést,  és azonnal elkerülhető vele  a viszketés és a duzzadás.
Ha valaki diétázik, akkor leginkább a reggeli és a délelőtti órákban fogyassza.


Kenceficék kenyérre

Annyira imádom a kenyérre, pirítósra kenhető kenceficéket, hogy azt elmondani nem lehet. Bármikor lehet enni, reggelire, vacsira, baráti beszélgetésre, nyammogni vele a tévé előtt...a legideálisabb étel, elélnék rajta életem végéig! :)
Most a kedvenceimet hoztam el nektek, hátha ti is találtok olyat, amit megszívleltek. 
Vigyázat! Függőséget okoz! :)

Cukkinis tapas
5 kis db cukkini
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
 ízlés szerint
bors ízlés szerint
1.5 ek tejföl

  1. A felmelegített olajon megsütjük a legyalult cukkinit, sózzuk-borsozzuk.
  2. A turmixgépbe tesszük a megmosott petrezselyemzöldet, a fokhagymát, és a kihűlt cukkinit.
  3. Hozzáadjuk a tejfölt, és az egészet jó krémesre összeturmixoljuk.

Tonhalas-fetás
8 dkg tonhalkonzerv
12.5 dkg krémsajt (fetasajtos-uborkás light)
1 db újhagyma
2 dkg salátalevél (a saláta "szívéből")
1 csipet só
1 csipet bors
2 közepes db paradicsom

A tonhalkonzerv olaját leöntjük, a tonhalat villával egy tálkába kaparjuk.
A fetasajtos-uborkás krémsajtot hozzátesszük.
1 szál újhagymát megtisztítunk, apróra vágunk, a saláta "szívéből" is kb. 2 dkg-nyit összevágunk. Ezt is a tonhalhoz adjuk. Csipet sóval, borssal ízesítjük, és alaposan összekeverjük.
Tálalásnál megkenjük a kenyeret vagy péksüteményt a szendvicskrémmel. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk, és a szendvicsen elrendezzük.
Így tálaljuk ezt a finom szendvicset.

Tojásos-lilahagymás
4 db főtt tojás
2 ek vaj
1 fej lilahagyma
1 kk reszelt tormakrém
3 ek majonéz
1 ek mustár 
só 
bors
ízlés szerint fűszerek
sajt (kihagyható)

A tojásokat kb. 10 perc alatt keményre főzzük, amikor kihűlt, megpucoljuk.
A tojás sárgáját kivesszük, majd villával összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a vajat, a feldarabolt tojást.
A tojás fehér részét apróra vágjuk.
A vajas-tojásos krémhez hozzáadjuk a mustárt, a majonézt, a reszelt tormát, sót és a borsot, majd az apróra vágott snidlinget.
Jól összekeverjük, és hűtőben pár órát állni hagyjuk.

Zöldfűszeres túrós
3 db tojás
2 db fokhagyma
10 dkg sajt
500 g túró
ételízesítő ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
1 közepes db újhagyma zöldje
1 ek majonéz (ízlés szerint)
A tojást megfőzzük, és kis darabokra vágjuk.
Felszeleteljük a hagymaszárat, és a petrezselymet, de használhatunk helyette 1/2 vöröshagymát is, amit belereszelünk.
Mindent egyben összekeverünk robotgéppel. Ételízesítővel, bazsalikommal ízesítjük.

Tálalhatunk mindegyik mellé sajtkockákat, zöldségeket, sonkát, olívabogyót. 




Tésztasaláta-amit találsz, tedd bele! 

Imádom a tésztákat, imádom a salátákat, és ebből a csodálatos házasságból megszületett (nyilván nem én találtam ki) a tésztasaláta nevű szerelemgyerek, amit bármikor bedobok ha éhes vagyok. 
Hozzávalók:
1 csomag tészta, (amilyen van otthon), én fussiliből (masnitészta) készítem legtöbbször, ami durum, vagy teljeskiörlésű
nagy tejföl
1 bögre kukorica
1 lilahagyma kockázva
uborka
olíva bogyó
feta sajt
5-6 paradicsom (koktél, színes bármilyen)
3 evőkanál majonéz
1 teáskanál citromlé
só, bors, ételízesítő, curry, ízlés szerint bármilyen fűszer

Ételízesítős vízben megfőzöm a tésztát, leszűröm, minden hozzávalót összevágok, összekeverek a tésztával, és készen van. Be a hűtőbe, aztán ha lehűlt, összeérnek az ízek és kész. Ehető önmagában, vagy rántott- és sült húsokhoz is. 


Jó étvágyat hozzá! :)


Házi Tortilla recept

Nálunk elég sokszor megfordulnak a barátok a hétvége folyamán, vagy szülinapot ünneplünk, vagy épp csak összeülünk beszélgetni, ilyenkor mindig jól jön valami harapnivaló.
Így történt ez most is, szombaton egy gyors tortillát dobtam össze, hogy csillapítsam az éhséget. 

Hozzávalók:
Salátakeverék
Feta sajt
Uborka
Paradicsom
Kukorica (fagyasztott vagy konzerv)
Sonka, vagy csirkemell pirítva (a sonkát nem muszáj pirítani)

Tortilla laphoz:
1 bögre liszt
1 bögre kukoricaliszt
1 teáskanál só
2 teáskanál olaj
1,5 teáskanál sütőpor
1,5 bögre tej

A töltelékhez valókat összekockázom, összekeverem, bedobom a hűtőbe, aztán a tortilla lapok összetevőit összekeverem  egy tálba, majd összegyúrom, hagyom 20 percre pihenni, majd henger alakúra formázom, 8 karikát vágok belőle, azokat kinyújtom jó vékonyra (!), majd egyenként kisütöm egy serpenyőbe, szigorúan olaj nélkül.
Nagyon hamar megsülnek, vigyázni kell nehogy oda égjen. Ha egy megsült, akkor letakarom addig, amíg sül a többi, hogy puhuljon egy kicsit.
Alufóliába csavarom őket, úgy tekerem fel, miután megtöltöttem és készen is van a finomság.
A töltelék állhat bármiből, azt teszünk bele amihez kedvünk van, vagy amit otthon találunk. 
Nagyon hamar megvan és laktató vacsoraként is szolgálhat. Egy adagból 8 db jön ki, nálunk mind elfogyott :)

Jó étvágyat kívánok hozzá! 



Bögrés süti  vol.I.

Nagyon szeretek sütni, ám jobban kedvelem az egyszerű, könnyen elkészíthető féléket, mint a habos-babos, émelyítően édeseket. Na és persze amiben gyümi is van, az jöhet!

Most egy egyszerű almás bögrés süti receptet hoztam, mérce a bögre, nem kell konyhai mérleg, 5-6 tál, kelesztés és egyéb, mindent bele, majd a sütőbe a masszával és kész is a finomság. Az elismerést pedig tessék büszkén bezsebelni. :)

Hozzávalók:

50 dkg alma (4 bögre, apró kockákra vágva, vagy nagy lyukon reszelve)
fél bögre magozott meggy
fél bögre apróra vágott dió (vagy mandula forgács)
3/4 bögre cukor
2 bögre liszt
fél bögre olaj
4 tojás
1 kávéskanál fahéj, sütőpor és szódabikarbóna

Elkészítés:

A tojást, az olajat és a cukrot összeöntjük, habosra keverjük, vagy elővesszük a kétkarú robotgépet 
A többi hozzávalót hozzáöntjük, átkeverjük, hogy elkeveredjen.
Kb. 175°-ra előmelegítjük a sütőt, 45 percig sütjük.

Alma, meggy, dió helyett tehetünk bele bármilyen gyümölcsöt, vagy magvakat, esetleg csokidarabokat.

Jó étvágyat kívánok hozzá!! :)



Finom levesekkel a hasi zsírpárnák ellen

Azt hiszem a legtöbb nőnek a hastájéki zsírpárnák a mumusai. Én hárfa-hájnak hívom, mert hárfázni lehet rajta.... :) 
Most olyan leveseket hoztam, amik finomak (garantálom!) és nem hogy nem hizlalnak, segítik az emésztést, és csökkentett kalóriatartalmuk miatt nem kell koplalnod ahhoz, hogy formába kerülj! Jó étvágyat hozzá!

Könnyű zöldségleves
A zöldségek rostja miatt felgyorsul az emésztésed és hamarabb ürül a szervezetedből a salakanyag.



Kínai csípős savanyú leves
Két fix pont van: csípőspaprika, keményítő, a többi rád van bízva.


Káposztaleves
Kalóriaszegény, rostban gazdag, vitamindús és a fogyókúrák alapja.

Hozzávalók: 
6 db közepes hagyma 
1 vagy 2 kis paradicsompüré konzerv 
1 nagy fej édeskáposzta (1,5 kg) apróra vágva 
2 db zöldpaprika 
4 db sárgarépa 
2 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél 
2 db leveskocka 
petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra vágva 

A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük. 
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú tűzön puhára főzzük.


Krémlevesek
A krémlevesek tárháza határtalan, és bárki megtalálja a kedvére valót, kevés tejszínnel kalóriaszegény. (ne használj rántást sem)






Zabkorpás túrógombóc

Most ismét Kata barátnőm hozott nektek receptet:

Zabkorpás túrógombóc karamellás vaníliafagyival

A gombóchoz:
50 dkg túró
2 tojás
1 tk cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
7 csapott ek zabkorpa
1 tk só a főzővízbe

A morzsához:
20 dkg zsemlemorzsa
1 tk kristálycukor
7 dkg margarin

A karamellás vaníliafagyihoz:
Egy doboz karamellás vaníliafagyi J

Gyerekkorom óta nagyon szeretem a túrógombócot, mégis most először vállalkoztam az elkészítésére. Ennek oka egyszerűen csak az, hogy eddig az emlékeimben az volt, hogy sokáig tart megcsinálni, habverő, több edény és sok minden kell hozzá. Rájöttem, hogy ez nem így van, tévedésben éltem eddig. Izgatottan fogtam hozzá, és nagy boldogság volt a sikeres és finom végeredmény. Ez a mennyiség, ami a receptben szerepel, körülbelül 4 (kisétkű) embernek elég, ha egy kiadós étkezés utáni desszertnek szánjuk. Egyéb esetben érdemes többet készíteni.
Ennek a finomságnak az elkészítése nem otthon kezdődik a tűzhely mellett, hanem egy boltban a bevásárlással. Szerezzünk be minden hozzávalót, és ami a legfontosabb, egy számunkra megfelelő, tetszetős, nagydoboz karamellás vaníliafagyit. Fontos, hogy nagy dobozos legyen! Tapasztalatból mondom, hipp-hopp el fog fogyni. J
            Szóval, ha mindent beszereztél, jöhet a főzés! A gombócokhoz keverjük össze a túrót a cukorral, sóval, a vaníliás cukorral, a tojásokkal és végül a zabkorpával. Hagyjuk állni legalább 20-30 percet.
Tegyünk fel főni 2-3 liter vizet.
Amíg felforr a víz, és pihen a túró, van idő elkészíteni a morzsát. Ehhez először a margarint olvasszuk fel egy serpenyőben, majd szórjuk bele a morzsát és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranyszínűre (kis lángon), majd vegyük le a tűzről.
Ha felforrt a víz, sózzuk meg és mérsékeljük alatta a tüzet (nem kell, hogy lobogjon). A túrómasszából (vizes kézzel) formáljunk (lehetőleg egyforma, körülbelül dió nagyságú) gombócokat és eresszük bele a főzővízbe. Fontos, hogy ne keverjük meg! Ha úgy gondoljuk, leragadt, óvatosan rázogassuk meg a lábast.
Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni őket, majd szűrővel szedjük ki a gombócokat. Mindezt nagyon óvatosan tegyük, nehogy összetörjenek! Praktikussági okokból én nem belegörgettem, hanem rétegeztem a morzsával a kis gömböket, mert forrón még nagyon törékenyek.
Nincs más hátra, mint a tálalás! Szedjünk ki néhány gombócot egy tányérra, ízlés szerint szórjuk még meg morzsával és tegyünk mellé a fagyiból.
A siker garantált! Jó étvágyat hozzá!

Kata


Nassolj, bűntudat nélkül!

Én szeretek nassolni, na de nem mindegy, hogy mit…csokifüggőségemből az államvizsgám óta kigyógyultam, de azért néha elér a vágy és behódolok…

Filmnézés, munka, olvasás, délelőtt, délután…bármikor, ha rád tör a nasizhatnék, akkor ezekből szemezgess, mert 200Kcal alatt van, és mégsem csoki.

Felturbózott csicseriborsó: a csicseriborsó önmagában uncsi, de! fahéjjal, mézzel megpirítva csudijó! Magas a fehérjetartalma, így jó energialöket! 150Kcal


Sült almaszeletek, vagy sültalma: fahéjjal és dióval spékelve, nagyon egészséges! Sőt! A fahéj zsírbontó! 100Kcal


Sózatlan dió, mandula, mogyoró: ajánlatos inkább délelőtt fogyasztani, mert magas a szénhidrát tartalma, de délelőtt 25-30 db-ot nyugodtan fogyassz belőle!



Gyümölcsök: felcikkelyezve hamarabb kedvet kapsz az almához, vagy körtéhez.


Gyümölcssaláta: bármilyen gyümölcs(öket) felhasználhatsz, öntsd nyakon  natúr joghurttal, és egy marék gabonapehellyel. Isteni, rostban és vitaminban gazdag finomság!





Isteni finom és nagyon gyors Datolyás-Diós kenyér


Hozzávalók egy rúdhoz: 
• 25 deka kimagozott, szárított datolya 
• 2 és fél deci forró víz 
• 10 deka vaj 
• 15 deka kristálycukor 
• 1 kávéskanál vaníliaeszencia 
• 1 tojás 
• 25 deka liszt 
• fél zacskó sütőpor 
• 1 kávéskanál szódabikarbóna 
• 1 kávéskanál fűszerkeverék (például fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, gyömbér, ánizs,         kardamom)-mézeskalács fűszerkeverékkel is szuper 
• 10 deka durvára aprított dió 
• só

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Kenj ki vajjal egy hosszúkás sütőformát vagy őzgerincet.
2. A datolyát forrázd le, fedő alatt hagyd állni legalább 5 percig, hogy megpuhuljon.
3. A megolvasztott vajat és a cukrot keverd habosra, tedd bele a felvert tojást és avaníliaaromát.
4. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket keverd össze, pici sót is adj hozzá, aztán elegyítsd a vajas krémmel, a lecsöpögtetett datolyával és a dió nagy részével.
5. Kanalazd bele a tésztát a kikent sütőformába, szórd meg a maradék dióval és süsd 45 percig, amíg a beleszúrt tű tisztán jön ki belőle. Hagyd a sütőformában pár percig, aztán borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön. Szeletelve kínáld.

Isteni finom és gyors! :)
Jó étvágyat hozzá!



Téli forró-finomságok a bögrédbe

Hazaérve a pörgésből, az egész napos feszített munkatempóból- mielőtt megragadnád a porszívót egy közös táncra, vagy bedobnád a következő mosnivalót – ülje le egy kicsit a kanapéra, tegyél be egy lazító zenét és kortyolj egyet:

Almapuncs
Hozzávalók: 1 l almalé (100%-os)fahéjrúd (de jó az őrlemény is)6 szem szegfűszeg2 szem szegfűborsnarancs héja1 citrom héjaméz vagy cukor ízlés szerint

Elkészítés:
1.      A narancsot és a citromot nagyon alaposan megmossuk, és héját vékonyan lehámozzuk (ügyelve arra, hogy a fehér részt ne vágjuk le).
2.      Az almalét lábasba öntjük, hozzáadjuk a fahéjrudakat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, valamint a narancs és a citrom héját.
3.      Felforraljuk, és pár percig főzzük, majd forrón bögrékbe adagoljuk, és ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesítjük. Díszíthetjük almakarikákkal vagy alma chips-szel is, esetleg törhetünk bele diót.

 forrás: Pinterest


Forralt bor- 4 adag
Hozzávalók:1 üveg vörös vagy fehér bor (7,5 dl)2-3 dl víz20 dkg aszalt szilvadarabos fahéjszegfűszegkis darab gyömbérnarancs szeletekcukor vagy méz-ízlés szerint.

Elkészítés:
1.      A hozzávalókat tegyük egy fazékba, majd alacsony fokozaton melegítsük össze.
2.      Leszűrve, forrón öntsük bögrékbe.

forrás: Pinterest

Grog- 2 adag

Az italhoz: 5 dl tea (erős fekete , fél liter vízből), 1 dl rum (pl. Bacardi vagy whisky), 6 db szegfűszegfahéj ízlés szerint, 3 teáskanál (barna)cukor

A pohár díszítéséhez: 2 evőkanál cukor, 1 fél citromból nyert citromlé

Elkészítés:
1.      Készítsünk egy jó erős fekete teát, fél liter vízből.
2.      Adjuk hozzá a rumot vagy whisky-t, a fűszereket és a cukrot.
3.      Készítsük elő a poharakat: a fél citrom levét öntsük egy kávés kistányérra, és a poharak száját mártsuk bele, majd a nedves poharat forgassuk meg egy másik kistányérra kiszórt fehér cukorban.
4.      Kis lángon kezdjük melegíteni az italt, de ne forraljuk fel. 
5.      Óvatosan töltsük a grogot a poharakba, hogy a cukormáz szép maradjon. (tölcsérrel könnyebb)

forrás: Pinterest 



Fogyasszátok egészséggel! :)


Ételek, amik finomak, de nem kalóriabombák

Mindenki szeret finomakat enni, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire terheli meg szervezetünket, vagy mennyire készülnek el gyorsan. Most olyan recepteket hoztam, amik gyorsan elkészíthetőek, finomak, és közben nem csak az egészségünkre vannak jó hatással, de az alakunkra is! 

Krumplikrémleves
Hozzávalók:8 nagy szem sárga húsú burgonya, 10 dkg sajt, 3 dl tej, 3 zellerszár, diónyi vaj, só, babérlevél, ételízesítő, fehérbors.


A meghámozott, felkockázott krumplit tedd fel főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel és ételízesítővel, és addig főzd, amíg a krumpli szétesik, ha beleszúrsz villával. Vedd ki a babérlevelet, és a vízzel együtt turmixold pépessé a krumplit és a sajtot. Öntsd vissza a lábosba. Öntsd hozzá a tejszínt, majd forrald össze. Levesbetétnek a gyufaszálnyi vastagságúra szeletelt nyeles zellert a diónyi vajon futtasd meg, és ezzel kínáld a levest. Én személy szerint még megspékelem reszelt sajttal a tetejére szórva, sőt, pirított kenyérkockával is. :)
Nem mellesleg megjegyzem, a leves lúgosít, így könnyebbé válik az emésztés. 

Almás-hagymás sült csirke
Hozzávalók:15 dkg csirkemellfilé, 15 dkg savanykás alma, 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, só, bors, kevés chilipaprika.
Elkészítés ideje: 30perc



Egy teflonedény aljára önts olívaolajat, tedd rá a felkarikázott hagymát, jól párold át, pirítsd meg. Ezután jön a csíkokra vágott csirkemellfilé. Ha már minden oldala fehér, tedd bele a vékonyra szeletelt almát is, és reszelj hozzá egy kis friss chilit. Óvatosan sózd meg, és addig párold fedő alatt, amíg az alma meg nem puhul. Ha nem szereted a csípőset, a chilit nyugodtan kihagyhatod. És kész is :)


A desszertről egy kedves barátnőm fog nektek cikket írni, ígérem, hogy mind a tíz ujjatokat megnyaljátok utána!

Zabos kedvre zabos-almás

Ha zabos vagy a súlyod miatt, akkor süss egy zabos-almás lepényt! Tudom, ez nem túl jó poén, főleg így télen, amikor a kilók csak úgy szaladgálnak fel az ember lányára (és fiára), de ez a süti teljesen ártalmatlan.

Nyár vége óta a fő elfoglaltságom, hogy élvezem, amint egy apró leányzó növekszik a pocakomban. Novemberben új lakásba költöztünk, ahol egy csoda jó kis konyha birtokosa lettem. Akik ismernek, tudják, hogy a főzés régóta nem okoz gondot, szinte bármiből alkotok valami finomat, legtöbbször receptek nélkül. Nem vagyok jóban a szakácskönyvekkel. Így hát, ráérek, és sokat főzök, a drága férjem nagy örömére, mert ő meg szeret enni.
Aztán egyszer csak jött az isteni szikra: megtanulok sütni. A Jézuska hozott is nekem egy kis konyhai mérleget, nincs többé kifogás, lehet mérni, kavarni… Igen ám, de a legtöbb süti alapja a liszt és a cukor, na meg egy recept, amit érdemes betartani. Erőt vettem magamon, és már az első próbálkozásaim is elnyerték a kóstolók tetszését. Ezután jött a panasz a férjem részéről, hogy: „Oké, eddig tök jól főztél, de ha most már sütni is fogsz, elgurulunk!”
Fogtam magam és körülnéztem néhány receptfeltöltős oldalon, egészséges, kevésbé hizlaló sütik után kutatva. Így akadtam rá erre a Zabos-almás lepényre, melyet kicsit átgondolva, tapasztalataimat mellékelve megosztok most veletek.

Hozzávalók:

8 dkg zabpehely
8 dkg zabkorpa
1 cs sütőpor
2 cs vaniliás cukor
2 tojás
2 dl tej
2 dl natúr joghurt
70-80 dkg reszelt alma
olaj a tepsi kikenéséhez

Vedd elő a tepsit, amiben sütni szeretnél. Én egy kb. 20x30-as jénai tálat használok hozzá. Tegyél bele kb. egy fél dl olajat (sima napraforgó olaj is jó hozzá) és csurgasd szét benne, hogy mindenütt befedje az alját.
Ezután vegyél elő egy közepes méretű tálat, nem kell nagy, akár egy jó öblös bögre is megteszi. A zabpelyhet, zabkorpát és a sütőport szárazon keverd össze benne. Ezt látod az első képen. Igen, ennyi, ez ilyen kevés, de ne aggódj, pont elég, hogy süti legyen belőle. Most a felét beleszórjuk kiolajozott tepsibe. Megrázogatjuk, hogy egyenletesen elterüljön benne, és félretesszük kicsit (2. kép).
Az almákat lereszeljük (3. kép), fahéjjal ízesítjük és én ilyenkor szoktam hozzáadni az egyik csomag vaniliás cukrot, de ez elhagyható (4. kép). Ami viszont tapasztalataim alapján fontos, az, az alma lédússága. Télen ez kevesebb, mint a friss gyümölcsnél, ezért ilyenkor érdemes kb.1 dl 100% (!!!!), cukormentes (!!!!) almalevet is hozzákeverni. Ha nem elég lédús az alma, elég száraz maradhat a süteményünk alja. Ha ez megvan, akkor a bele simítjuk a tepsibe (5. kép), és a tetejére szórjuk a zabos keverék másik felét (6. kép).
Bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük 180 fokra.
A 2 tojást, 2 dl joghurttal és a 2 dl tejjel és a másik csomag vaniliás cukorral (szintén elhagyható) kikeverjük (7. kép), és szépen a zabos-almás keverék tetejére öntjük, ügyelve rá, hogy mindenütt befedje (8. kép).
Fontos mozzanat következik: betesszük a sütit sülni. Légkeverős sütőben kb. 30-35 perc alatt átsül, de utána én még 10-15 percre bent szoktam hagyni felső sütési funkción, mert akkor van kész, ha a teteje szépen elkezd foltokban barnulni. Normál sütőben is elegendő neki 30-40 perc, de figyelni kell, nehogy megégjen. Amíg sül, nagyon finom almás illat lengi majd be a konyhát, és egyre türelmetlenebbül várjuk, hogy kész legyen.
Amikor úgy ítéljük meg, hogy kész, kivesszük a sütőből, és kicsit hagyjuk hűlni, mert melegen nem jó szeletelni, nehéz kiszedni a tepsiből (9. kép).
            Ha nem kiörömködted magad, hogy milyen szép sütit sütöttél, és nem tudsz tovább várni, akkor (akár már langyosan is) vágd fel, és tálald.
Ajánlom, hogy telepedj be vele a tv elé, válassz egy jó filmet és falatozz jóízűen, hiszen cukormentes, kalóriaszegény édesség van a tányérodon. Én a magam részéről általában megbolondítom még édesanyám vagy anyósom valamelyik isteni házi lekvárjával tálaláskor, de a családban van, aki szerint így jó, ahogy van. Ez ízlés dolga… meg persze, ha az ember lánya kismama, néha vannak furcsaságai… J
Egészségetekre!

És mellékelt ábra a vizuális típusoknak :)

Kata



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése