2014. június 20., péntek

Nyári hűsítők

Nem lehet eleget hangoztatni, hogy a nyári melegben még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a melegben többet izzadunk, hamarabb veszít testünk a hidratáltságából, a meleg és a folyadékhiány kettősére megfájdulhat a fejünk ,szédülhetünk, nehezebben koncentrálunk...és még sorolhatnám. Ahhoz, hogy megelőzzük a kiszáradást, folyadékot kell juttatni a szervezetünkben, ez nyilvánvaló szerintem mindenki számára, ám azt ne felejtsük el, hogy nem a jéghideg víz az egyetlen megoldás erre.
Ízesített ásványvizek, limonádék, gyümölcslevek, levesek segítenek nekünk a folyadék pótlására. Nagyon figyeljünk oda, hogy a felforrt testünket ne jéghideg innivalóval hűsítsük, mert abból megbetegedés lehet.

Hoztam néhány olyan hűsítő italt, amelyeket a nap bármely szakában-akár reggel elkészítve egy palackba-magunkkal vihetünk egész napra.

1. Best of Citromos limonádé

5 citrom
3 szelet lime (én egy egészet bele teszek)
1 fél bögre cukor
1 bögre víz

A vizet és a cukrot öntsd főzőedénybe és főzd sziruppá, ha gondolod reszeld bele a citrom héját is.
A citromok levét facsard ki és a sziruppal együtt töltsd bele 1 liter vízbe, lehetőleg egy nagy kancsóba.
A lime karikákat pedig dobáld a tetejére. Most pedig be a hűtőbe.
Hűsítheted természetesen extrán jégkockákkal is.

2. Mentás limonádé

1,5 liter szénsavmentes ásványvíz
5 dl szőlőlé (fehér szőlő)
4 ek. barna cukor
2-3 mentalevél
1 citrom és 1 narancs leve facsarva

Minden összekutyulva egy kacsóba tedd be a hűtőbe, és készen is van! :)

3.Almás limonádé

8dl 100%-os almalé
2 ek. méz
kevés citromlé
víz

Mindent egybe és kész. Ízesíteni saját ízlésnek megfelelően, hűteni a hűtőben. Ha felmelegíted előtte egy kicsit a mézet (pl. mikró), akkor hamarabb elkeveredik a többi összetevővel.
Én szoktam bele dobni egy rúd fahéjat is. (zavaros lesz tőle, de nem kell megijedni. akit zavar, szűrje át)

4. Málnás limonádé

fél kg málna
1 ek cukor
3 citrom
1 szóda (vagy ásványvíz)



Megcukrozzuk a megmosott málnát, majd pihentetjük egy fél órát, összeturmixoljuk (átpréselhetjük szűrőn, de én imádom a málnamoszatokat), bele a kancsóba, jöhetnek a citromok levei, és reszelt héjai, felöntjük szódavízzel és készen is van :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése